Hlavní obsah

Lichtenštejnové se nechystají žádat v ČR o zabavený majetek

Právo, Milan Vojtek
Mikulov, Lednice
Aktualizováno

Hans Adam II. Liechtenstein je připravený převzít rodový majetek na Moravě. Byl by schopný se pustit i do nezbytných oprav, žádost o jeho vydání ale nepřipravuje. Kníže to řekl v pátek na soukromé návštěvě jižní Moravy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hans Adam II. Liechtenstein si v pátek prohlédl zámek v Lednici.

Článek

„Byli bychom rádi, kdyby nám byl rodinný majetek vrácen. Jsme ochotni okamžitě do takových majetků začít investovat, aby se z nich znovu začaly vytvářet hodnoty, jak to naši předkové dělali po celou dobu hospodaření v našich oblastech. Jsem přesvědčen, že by to bylo i v zájmu českého obyvatelstva,“ řekl Liechtenstein při prohlídce mikulovského zámku, který jistou dobu rodu také patřil.

Foto: Profimedia.cz

Zájem o Lednici neopadl.

Mikulov byl ale na sklonku války v majetku rodu Dietrichsteinů, kteří nyní u soudu nárok na část bývalého panství uplatňují. Podobné kroky ze strany Liechtensteina momentálně nehrozí.

„Žádné takové kroky nepodnikáme. Jsme společně členy Evropské unie. Nám šlo zejména o to, abychom konečně normalizovali vztahy mezi našimi zeměmi, jež mají mnoho společného v minulosti,“ odpověděl potomek slavného rodu na otázku, zda se také oni budou ucházet o navrácení majetku, konfiskovaného po druhé světové válce. Byli totiž považováni za kolaboranty, byť jsou prý podle historiků důkazy o spolupráci s nacisty sporné.

Majetkové nároky však nejsou dál uzavřené

Liechtenstein ovšem neřekl, že by majetkové nároky v ČR považoval za definitivně uzavřenou kapitolu. Připomněl ale, že Benešovy dekrety nebyly prvním vyvlastněním, ve čtrnáctém století po vyvlastnění Habsburky ochably jejich vztahy na 150 až 200 let, dnes je ale z rodu Habsburků například i jeho babička. To je prý důkaz, proč je třeba na majetkové otázky pohlížet s nadhledem.

Návštěva lichtenštejnského panovníka na jihu Moravy, první po navázání regulérních vztahů, měla soukromý ráz. Přesto jej provázel hejtman Michal Hašek a na přetřes se dostaly i možnosti příští spolupráce. Vznikne skupina českých a lichtenštejnských historiků, která se bude minulostí zabývat.

„Je to čistě záležitost mezistátních jednání. Dnes to beru jako návštěvu Jihomoravského kraje. Nechejme historii historikům a dívejme se do budoucnosti,“ vyzval k ukončení debat o vrácení majetku Hašek. Konkrétním projevem by mohly být výměnné pobyty studentů, aby lidé z Lichtenštejnska mohli studovat v Brně a naopak studentům brněnských vysokých škol se otevřela možnost studia na univerzitě ve Vadúzu.

Cesta Hanse Adama II. Liechtensteina na Moravu nebyla první, již dříve region navštívil jako turista. Tentokrát ale přijel i proto, aby jako kmotr uvedl do života knihu Pavla Juříka Moravská dominia Liechtensteinů a Dietrichsteinů. „Rozhodl jsem se otevřít tuto část historie, která je spojena s působením obou šlechtických rodů na Moravě a připomenout jejich význam, protože dosud nebyla vůle o této části historie objektivně informovat,“ komentoval vznik díla autor, kterého překvapila nejen vstřícnost knížete při přípravě díla, ale i jeho osobní účast na premiéře.

Reklama

Výběr článků

Načítám