Hlavní obsah

G20 se rámcově dohodla na omezení odměn pro bankéře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburgh

Skupina 20 nejvyspělejších ekonomik světa G20 dospěla první den své dvoudenní schůzky v americkém Pittsburghu k základní dohodě o omezení odměn pro bankéře. Podle agentury AP to řekl americký ministr financí Timothy Geithner.

Foto: Hyungwon Kang , Reuters

Americký ministr financí Timothy Geithner

Článek

Současný systém odměňování podle politiků vede bankéře k riskantnímu chování, když zohledňuje krátkodobé výsledky oproti dlouhodobým.

Ministr financí uvedl, že dohoda na limitech odměn pro bankovní manažery by mohla být hotová do konce letošního roku. Každá země by měla svá vlastní pravidla, nad kterými by dohlížela nová instituce, nadnárodní organizace kontrolující finanční instituce Výbor pro finanční stabilitu (Financial Stability Board).

Půjde o mezinárodní skupinu centrálních bank a regulátorů finančních trhů. Na jejím vzniku se státy G20 dohodly na jaře v Londýně.

Chceme mít velmi silné standardy, které omezí rizika, jež dosavadní praxe odměňování podněcovala
Timothy Geithner

Geithner rovněž na tiskové konferenci uvedl, že je optimistický ohledně podpory států G20 pro americký návrh na odstranění nerovnováh ve světové ekonomice. Jde například o problém velkých obchodních přebytků Číny a rekordních rozpočtových deficitů Spojených států. Podle Obamy by návrh měl zajistit udržitelný rozvoj světového hospodářství a zamezit opakování tak hlubokých krizí, jakou svět prochází v současnosti.

G20

Skupina G20 sdružuje Evropskou unii a 19 zemí světa: Británii, Spojené státy, Argentinu, Brazílii, Austrálii, Kanadu, Čínu, Francii, Německo, Indii, Indonésii, Itálii, Japonsko, Mexiko, Rusko, Saúdskou Arábii, Jižní Afriku, Jižní Koreu a Turecko. Její členové představují zhruba 90 procent výkonu světového hospodářství.

Skupina vznikla v roce 1999. Její význam v posledním roce kvůli globální krizi výrazně vzrostl. Letos se schází již potřetí.

Geithner také řekl, že Američané podporují snahu Číny získat větší hlasovací práva v Mezinárodním měnovém fondu navzdory výhradám evropských zemí, které tím naopak o část svého vlivu v instituci přijdou. Vzhledem k růstu ekonomické síly Číny "je to správná věc", řekl Geithner.

Reklama

Výběr článků

Načítám