Hlavní obsah

Ruský výrobce Lady propustí téměř třetinu zaměstnanců

Novinky, toh
Aktualizováno

Slabá poptávka po nových autech těžce dolehla na největšího ruského výrobce společnost AvtoVAZ. Firma vyrábějící model Lada propustí téměř třetinu zaměstnanců.

Foto: Profimedia.cz

Ruská automobilka AvtoVAZ vyrábí vozy značky Lada.

Článek

AvtoVAZ zaměstnává v současnosti 102 tisíc lidí. Bez práce se nyní ocitne 27 600 z nich. Firma navíc uvedla, že její protikrizový plán původně počítal s propuštěním 36 tisíc lidí.Nejméně polovina zaměstnaných má však již nárok na odchod do důchodu.

Masivní propouštění souvisí s výrazným omezováním výroby. Například továrna ve městě Togliatti by měla letos vyrobit jen 500 tisíc vozů, což odpovídá zhruba 65procentní kapacitě závodu. AvtoVAZ patří mezi největší zaměstnavatele v Togliatti, která má celkem 700 tisíc obyvatel.

V automobilovém průmyslu by se nenašla společnost, která by v uplynulém roce nepropouštěla nebo neomezila výrobu. Příkladem jsou především americké automobilky, které se potýkaly s velkými finančními problémy. Například kdysi světová jednička General Motors vyhlásila bankrot a firma byla následně restrukturalizována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám