Hlavní obsah

Nezaměstnanost v Česku zřejmě poroste do roku 2011

Novinky, toh

Lidí bez práce bude v Česku přibývat zřejmě ještě déle než rok. Viceguvernér ČNB Miroslav Singer předpokládá, že míra nezaměstnanosti proroste do roku 2011. Uvedl to ve středu na finančním fóru Zlatá koruna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Viceguvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Již na konci srpna bylo v tuzemsku bez práce téměř půl miliónu lidí. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 8,5 procenta. Kolotoč hospodářského útlumu a následné vlny propouštění má na svědomí již delší dobu provolávaná světová krize.

Singer na toto konto potvrdil, že sice existují signály, které hovoří o dosažení „dna krize“. Zároveň však upozornil, že existují značné nejistoty ohledně podoby a rychlosti oživení světového hospodářství.

Co se týče Česka, nastínil viceguvernér dva možné scénáře. První z nich vychází z červencové prognózy ČNB, která hovoří o letošním poklesu HDP 3,8 procenta a v příštím roce mírný růst o osm desetin procenta. Co se týče inflace, tak by letos měla být v průměru 1,2 procenta a příští rok ještě o desetinu procenta nižší.

Horší varianta podle Singera hovoří sice o podobném vývoji inflace, ale upozorňuje na mnohem pesimističtější vývoj HDP. Ten by mohl letos klesnout až na 5,2 procenta, v příštím roce pak na 1,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám