Hlavní obsah

Strany se zřejmě dohodly, návrh rozpočtu projde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsedové parlamentních stran se ve středu zřejmě shodli na změnách v úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty. Deficit rozpočtu by se podle změn mohl mírně zvýšit, zůstane ale pod 170 miliardami korun. Vyplývá to z vyjádření většiny politiků při odchodu z Kramářovy vily. Předseda ČSSD se ale k výsledku schůzky vyjádří později na vlastní tiskové konferenci.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Janota plánuje opatření, která by schodek rozpočtu zmírnila z 230 miliard na 155 miliard. Je na stranách, aby se na jeho přijetí dohodly. Většina z nich se skřípějícími zuby tvrdí, že jej přijme, výhrady má ČSSD, které vadí, že návrh mrazí důchody a omezuje příjmy rodin.

Předseda ODS Mirek Topolánek před novináři nicméně připustil, že pokud budou změny v takzvaném Janotově balíčku jen kosmetické, ODS je ochotna na ně přistoupit. Vládní balíček tak má možná šanci projít parlamentem v jiné podobě, než jakou schválila vláda. Na jednání šéfů stran se podle zdroje ČTK zřejmě rýsuje dohoda na některých změnách, například se zachováním rodičovské a mateřské v původní podobě.  

"Je pro mne nepřijatelné, abych se podepsal pod deficit veřejných rozpočtů 7,4 procenta hrubého domácího produktu. To bych raději ministrem financí být nechtěl, a ani nemohl," uvedl ve středu Janota na finančním fóru Zlaté koruny. Úsporný balíček by znamenal schodek asi 5,5 procenta HDP.

V letošním roce státní rozpočet podle Janoty skončí zřejmě schodkem 165 miliard korun. Fakticky ale podle ministra bude deficit 200 miliard korun, protože ministerstvo financí zapojilo v průběhu roku do rozpočtu zhruba 40 miliard korun z rezervních fondů.

Odchodem z funkce pohrozil i premiér Fischer

Pro setrvání ve funkci si úsporná opatření v rozpočtu na příští rok dal jako podmínku i stávající úřednický premiér Jan Fischer. Uvedl to poté, co se ve Sněmovně nepodařilo prosadit předčasné volby. [celá zpráva]

Později svá slova zmírnil a odmítl stranám demisí vyhrožovat.

Fischer se ve středu odpoledne sejde se šéfy parlamentních stran, aby s nimi chystaná opatření projednal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám