Hlavní obsah

Daň z nemovitostí vzroste mnohem více, než plánuje ministr Janota

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří vlastní nemovitosti, mohou být od ledna příštího roku nepříjemně překvapeni. Pokud totiž parlament přijme Janotův balíček, může se jim zvýšit daň podstatně více, než ministr financí Eduard Janota oznámil. Tato část balíčku je totiž podle všeho ušita velmi horkou jehlou.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Problém je v tom, že řada obcí už využila zákonné možnosti zvýšit daň z nemovitostí pomocí tzv. místního koeficientu dvakrát až pětkrát, takže již dnes je v nich daň poměrně vysoká. Po Janotově zvýšení tato daň ještě výrazně stoupne.

Daň zvýší místní koeficient

Jestliže třeba v Hradci Králové vychází daň z rodinného domu podle současného zákona například na 1000 korun a město přijalo koeficient tři, tak vlastník už nyní hradí 3000 korun ročně. Po Janotově balíčku se mu daň zvýší na zhruba 5000 korun.

Obdobně třeba v Ústí nad Labem v důsledku přijetí místního koeficientu 3 platí vlastníci za byt 3+1 i okolo 1200 korun ročně, ale po Janotově zvýšení mohou čekat i dvojnásobek.

Hlavním problémem je, že obec nemůže na Janotovo zvýšení reagovat tím, že změní nebo zruší místní koeficient. To totiž na rok 2010 bylo možné udělat jen do letošního prvního srpna.

„Současná právní úprava nedává obcím možnost, aby po prvním srpnu něco mohly udělat s místním koeficientem na příští rok. Musela by jim to umožnit přechodná ustanovení ve vládním balíčku,“ potvrdila Právu právnička Svazu měst a obcí JUDr. Jaroslava Kypetová. Podle zjištění Práva ale Janotův návrh takové přechodné ustanovení neobsahuje.

Místopředseda Svazu měst a obcí Josef Bezdíček připustil, že bude-li zvýšení daní z nemovitostí schváleno v současné podobě, budou dopady v některých obcích na občany značné. „Obce by měly mít možnost reagovat na balíček tím, že změní nebo zruší místní koeficient,“ uvedl.

Co navrhl ministr
Janotův návrh spočívá v tom, že se od ledna 2010 mají zvýšit základní sazby daně z nemovitostí až na dvojnásobek. Například sazba u chat a chalup má vzrůst ze tří na šest korun za čtvereční metr zastavěné plochy za rok. Ze samostatné garáže ze čtyř na osm korun ročně. Na dvojnásobek se zvyšují i sazby u zahrad, nádvoří, orné půdy, lesů atd.
U obytných domů, bytů a stavebních pozemků se základní sazba za čtvereční metr 1 Kč má zvýšit na 2 koruny, ale ta se ještě jako dosud násobí různými koeficienty podle velikosti obce.
Tím pádem je výsledná sazba za metr daleko vyšší – například v Praze u jednopatrového rodinného domku činí nyní 8,75 Kč za m2 zastavěné plochy. Od ledna by se měla výsledná sazba v hlavním městě zvýšit na 13,75 Kč za m2. To je již sazba konečná, protože hlavní město dosud místní koeficient nepřijalo.
Například majitel rodinného domku v hlavním městě s podlahovou plochou 100 m2 s malým pozemkem a garáží nyní platí například 1200 korun ročně a nově by podle Janotova návrhu zaplatil ročně asi 1900 korun. U chat v obcích, kde nebyl přijat místní koeficient, se může zvýšit daň například z 200 na 400 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám