Hlavní obsah

Cena kakaa je nejvyšší za 24 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena kakaových bobů se vyšplhala na nejvyšší hodnoty za posledních 24 let a v nadcházející sezoně hrozí, že poptávka bude vyšší než nabídka. Napsal to ekonomický list Financial Times (FT). Pokud se tak stane, pak by se mohly zvýšit i ceny čokolády a dalších cukrovinek, upozorňují analytici.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dosavadní vývoj naznačuje, že trh s kakaem by mohl už od příštího měsíce se začátkem nového pěstitelského roku vstoupit do fáze nejvýraznějšího deficitu za posledních 40 let. Silný růst cen kakaa navíc přichází v době, která je nejméně vhodná pro některé velké hráče v odvětví, třeba pro firmu Cadbury z Velké Británie.

Cadbury se nedávno stala středem zájmu, který o ni projevil její americký rival Kraft Foods. Management britského podniku ale nabídku odmítl a teď bude muset prokázat, že firma je schopna obstát i v náročném prostředí, kterému odvětví čelí.

Kraft již avizoval, že zřejmě bude schopen se s nadcházejícím růstem cen kakaa vyrovnat mnohem lépe než Cadbury. Kraft je totiž nesrovnatelně větší a jeho roční tržby se pohybují kolem 42 miliard dolarů. Naopak tržby společnosti Cadbury loni dosáhly jen asi 5,4 miliardy liber (přibližně 8,8 miliardy USD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám