Hlavní obsah

Tatře má v krizi pomoci americký Navistar

Právo, Pavel Karban

S americkým výrobcem vojenských vozidel, společností Navistar Defense, spojila síly kopřivnická automobilky Tatra. Firmy chtějí společně vyvinout a uvést na trh novou řadu terénních nákladních automobilů. Motory a komponenty budou pocházet od Navistaru, podvozek a systém zavěšení a odpružení náprav zase dodá Tatra.

Foto: archív, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očekáváme, že prostřednictvím této aliance se podíl Tatry na vojenských trzích Severní Ameriky významně zvýší,“ komentoval spojení generální ředitel Tatry Ronald Adams.

Smlouva mezi Tatrou a Navistarem umožňuje kopřivnické automobilce nakupovat díly a komponenty pro tatrovácké nákladní vozy určené pro trhy mimo Severní Ameriku prostřednictvím dodavatelské sítě amerického partnera. „To nám umožní snížení materiálových nákladů na všechny vozy Tatra a budeme tak moci uvádět své výrobky za konkurenčnější ceny na nových i stávajících trzích,“ vysvětlil Adams.

Navistar Defense sídlí poblíž Chicaga ve státe Illinois. Její tržby přesáhly za loňský fiskální rok 14 miliard amerických dolarů. V roce 2008 společnost vyrobila 102 000 nákladních vozů a 345 500 motorů. Podíl společnosti Navistar na trhu s nákladními vozy ve Spojených státech a Kanadě činí 30,8  procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám