Hlavní obsah

Hodinového manžela využívá stále víc lidí

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč drobné závady vidí mnoho lidí jako nepřekonatelnou komplikaci, je řada – absence kutila v domácnosti či nedostatek času. Uspěchaná doba tak nahrává novému trendu, kterým jsou tzv. hodinoví manželé. V Praze jich jsou desítky. Zájem o jejich služby v poslední době stoupá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ačkoliv je v Praze několik desítek kutilů, kteří nabízejí výpomoc v domácnosti, jen pár z nich to má jako hlavní zdroj obživy. Jedním z nich je pětadvacetiletý Martin Herzog, který nabízí služby hodinového manžela a na nezájem zákazníků si stěžovat nemůže.

„Počet klientů roste, lidi mají totiž málo času nebo nejsou schopni si drobné závady, jako je oprava kapajícího kohoutku nebo připevnění poličky, sami udělat,“ řekl Právu Herzog, jenž provozuje v metropoli svou živnost už jeden rok. Dodal, že za týden má osm až devět objednávek. „Mám už stálé zákazníky. Například jedna paní vyznává učení feng šuej, které stanovuje určitá pravidla pro rozmístění nábytku v bytě. Takže když si pořídí nějaký nový kousek, tak si mě hned zavolá, abych jí šel pomoci montovat a stěhovat,“ podotkl Herzog, pro něhož je jeho práce zábavou.

Stejnou zkušenost se zvyšujícím se množstvím zákazníků má rovněž Miroslav Kovář, jehož firma nabízí v hlavním městě služby hodinového manžela v podobě drobných oprav v domácnosti již dvanáct let. „Zaznamenali jsme nárůst,“ uvedl Kovář.

Domácího kutila využívají i studenti či manželé

I když by se mohlo zdát logické, že služby profesionálního manžela budou objednávat pouze zákaznice, opak je pravdou. „Najímají si mě i mladé páry nebo studenti, kteří si zařizují byt a potřebují třeba smontovat nábytek,“dodal Herzog, který stihne tak dvě zakázky za den.

I když by se mohlo zdát logické, že služby profesionálního manžela budou objednávat pouze zákaznice, opak je pravdou. „Najímají si mě i mladé páry nebo studenti, kteří si zařizují byt a potřebují třeba smontovat nábytek,“dodal Herzog, který stihne tak dvě zakázky za den. Přestože služeb hodinového manžela využívají také partnerské dvojice, většinu práce opatří kvalifikovaným odborníkům na domácí závady stejně dámská klientela.

„Hlavně si nás najímají ženy, které jsou osamocené nebo jejich manželé nemají čas, protože mají náročné zaměstnání,“ podotkl pětatřicetiletý Kovář. Fakt, že nedostatek času protějšku, ale také úspora času a financí, vede řadu žen ke kontaktování hodinového manžela, potvrzuje i paní Marie.

„Ač máte manžela, tak prostě nemá na opravu různých věcí v bytě čas. A třeba na utáhnutí kapajícího kohoutku nebudu přece volat instalatéra. Stejně by asi nepřišel a stálo by to určitě hodně peněz,“ doplnila žena s tím, že hodinového manžela si objednala na doporučení známého. Jeho služby si nemůže vynachválit a kutila si zavolala již několikrát. Ceny za práci náhradního manžela se v hlavním městě pohybují od dvou set korun za hodinu plus doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám