Hlavní obsah

Investice za krize? Obrazy jsou stále lákavější

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přibližně osmdesát miliónů korun utratili o víkendu v Praze na aukcích sběratelé a investoři za umělecké skvosty, zejména za obrazy klasiků české moderní malby. Aukční dům Dorotheum prodal výtvarná díla za 30 miliónů, aukční dům Galerie Art za 50 miliónů korun. Obě částky jsou uvedeny bez dvacetiprocentní provize, kterou si navíc berou pořadatelé aukce. I s ní je částka 96 miliónů korun.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Víkendová dražba Fillova obrazu Zátiší s mandolínou

Článek

„Víkendová aukce potvrdila, že navzdory ekonomické krizi v mnoha odvětvích je situace na českém trhu s uměním mnohem optimističtější. Zájemci vnímají umělecká díla a starožitnosti jako atraktivní cíl pro své investice a vidí v nich záruku optimálního finančního zhodnocení,“ komentovala situaci Mária Gálová, ředitelka české pobočky společnosti Dorotheum.

Navzdory finanční krizi se drahé obrazy v Praze opravdu dobře prodávají. Většina obchodníků potvrzuje zájem o velikány avantgardy a o klasiky české malby. Příliš je nezajímají málo známí umělci, v naprosté krizi je prodej starožitného nábytku, který je dokonce na polovičních cenách, než by měl být. A když se objeví kvalitní dílo, investoři nešetří.

Jen za první pololetí letošního roku sběratelé v Česku utratili za umělecká díla na aukcích přes 300 miliónů korun a obraz Toyen s názvem Spící se dokonce letos v březnu vydražil za 20 miliónů Kč, což je druhé nejdražší dílo prodané v České republice na aukčním trhu vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám