Hlavní obsah

Optimismus na trzích dál pomáhal růstu akcií

Novinky, Jaroslav Brychta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden byl stejně jako ten předchozí naplněn řadou pozitivních zpráv, které znovu dokázaly podepřít sílící optimismus mezi obchodníky na finančních trzích. Ti již delší dobu stupňují své spekulace, že by se situace v největších ekonomikách měla i nadále stabilizovat, čehož výsledkem je již tři měsíce trvající růst světových akcií.

Článek

Ten pokračoval i v minulých dnech a akcie v Evropě i v USA si od pondělka mohly připsat další více než dvě procenta.

Růst optimismu se znovu opíral o povzbudivá data, v čele s výsledky amerických maloobchodních prodejů. Ty v srpnu překvapily silným růstem o 2,7 procenta, což byl nejlepší výsledek od začátku roku 2007. K tomu velkou měrou přispěly hlavně zvýšené prodeje nových automobilů, které si díky šrotovnému v srpnu připsaly čtvrtinový nárůst.

Pozadu nezůstala ani další data, napříkad výsledky z trhu s bydlením, či ukazatele aktivity výrobního sektoru v USA, které se nyní pohybují vysoko nad hodnotami, kterých dosahovaly ještě začátkem tohoto roku.

Optimismem přitom nešetřili v minulých dnech pouze obchodníci, ale i uznávané persony finančního světa, na jejichž slova trhy velmi často reagují. Jednou z nich je i Warren Buffett, který v polovině týdne oznámil, že jeho společnost začíná znovu nakupovat akcie. S povzbudivým komentářem v úterý vystoupil také šéf Fedu Ben Bernanke. Podle něj recese ve Spojených státech velmi pravděpodobně skončila, což byla přesně slova, která pozitivně naladění obchodníci potřebovali slyšet.

Zatímco ceny akcií, komodit a dluhopisů ve světě rostou, hodnota amerického dolaru nadále klesá. Dolar znovu doplatil na svůj statut bezpečného přístavu a negativní korelaci s akciovými indexy, která jej na páru s eurem poslala až nad cenu 1,47 EUR/USD.

Obchodníci se vrací do střední Evropy

Situace dolaru ale nekomplikuje pouze skutečnost, že obchodníci vyměňují bezpečná dolarová aktiva za rizikovější cenné papíry denominované v jiných měnách. Stále větším problémem se pro něj stávají také extrémně nízké úrokové sazby, které jsou v současnosti u ostře sledovaných tříměsíčních mezibankovních půjček dokonce pod hranici 0,30 procenta. Krátkodobé úrokové sazby jsou v USA nyní nejnižší na světě, což celou situaci na dolarových párech pouze zhoršuje.

Zlepšující se sentiment na finančních trzích měl zřetelný dopad také na Českou republiku. S tím, jak roste zájem o výnosnější a rizikovější aktiva, se totiž oblibě těší i trhy, ze kterých obchodníci ještě před rokem houfně utíkali. Mezi ty patřil celý region střední a východní Evropy. Nyní znovu získává na atraktivitě.

Odklad voleb obchdníci ignurují

Česká měna proto v končícím týdnu opět posilovala a byla dokonce nejsilnější ze všech měn pod hlavičkou rozvíjejících se trhů (emerging markets). K dolaru tak od pondělí zpevnila o 2,36 procenta, zatímco k euru rostla o 1,59 procenta, což jasně vypovídá o tom, že obchodníci zatím zcela ignorují veškerá rizika spojená s odkladem voleb a nejasnostmi ohledně budoucího rozpočtu.

Od nového týdne můžeme čekat opět několik důležitých momentů. Největší pozornost obchodníci věnují pravděpodobně středečnímu zasedání americké centrální banky (Fed), která bude rozhodovat o úrokových sazbách. Ty téměř jistě zůstanou beze změny na 0,25% a tak tím nejdůležitějším bude až doprovodný komentář, který Fed ke svému rozhodnutí připojí. V něm totiž může naznačit více o tom, jak by se mohla měnová politika vyvíjet do budoucna.

Den nato bude navíc o sazbách rozhodovat také Česká národní banka a i od ní se čeká ponechání sazeb beze změny (1,25%). Vedle měnověpolitických rozhodnutí navíc přijde z Evropy i z USA celá řada makroekonomických dat, která mají potenciál i nadále spíše podpírat optimismus na finančních trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám