Hlavní obsah

Opel plánuje montáž aut v Rusku

Německá automobilka Opel plánuje zahájit montáž levnějších modelů v Rusku a mohla by začít spolupracovat v dodávkách součástek s ruskou automobilkou AvtoVAZ. Uvedl to generální ředitel Sberbank German Gref. Sberbank spolu s kanadským výrobcem součástek Magna získaly tento měsíc majoritu v Opelu.

Článek

Gref uvedl, že Opel by mohl začít montovat svůj model Astra v továrně General Motors v Petrohradě. Šéf Magny by měl podle něj příští týden navštívit Rusko a jednat o výrobě Opelu v zemi, včetně možnosti výstavby nových továren. Podle Grefa by Opel měl investovat v Rusku v první fázi 170 miliónů eur (4,3 miliardy Kč) a později by mohla investice stoupnout až na 600 miliónů eur.

Gref rovněž nevyloučil spolupráci s ruskou automobilkou AvtoVAZ, která nedávno oznámila propuštění 5000 zaměstnanců. "Spolupráce je možná. Máme velký zájem o stabilizaci situace v AvtoVAZu, protože je to náš velký klient," řekl Gref novinářům. Ve firmě AvtoVAZ vlastní podíl 25 procent francouzský Renault.

Ruský automobilový trh patřil mezi nejrychleji rostoucí na světě, v letošním roce se však propadl o 50 procent. To se dotklo místních automobilek AvtoVAZ i GAZ. GAZ, výrobce modelu Lada, již dříve vyjádřil zájem o partnerství s Magnou a Sberbank při převzetí Opelu, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám