Hlavní obsah

Potvrzen obří nález ropy u Afriky

Konsorcium energetických společností v čele s americkou firmou Anadarko Petroleum potvrdilo obří nález ropy u afrických břehů. Během pěti let firmy chtějí rozpracovat několik projektů, v nichž by zahájily těžbu. Napsal to britský ekonomický list Financial Times (FT). Oblast, v níž se ropa nachází, se táhne od Sierra Leone po Ghanu.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Článek

Zatím není jasné, jak velký objem ropy by mohl v oblasti být, odhaduje se ale v řádu miliard barelů. Partnery v konsorciu jsou australská společnost Woodside, španělský koncern Repsol a britský podnik Tullow Oil.

K relativně optimistickému výhledu firmy došly na základě výsledků průzkumného vrtu Venus u břehů Sierry Leone, asi 1100 kilometrů od ghanského naleziště Jubilee. To je největším podmořským ropným polem v Africe. Nález ropy by měl Ghanu katapultovat mezi 50 zemí s největší těžbou ropy.

"Pravděpodobnost, že podél pobřeží mezi Ghanou a Sierra Leone bude ještě alespoň jedno pole velikosti Jubilee, se výrazně zvýšila," řekl šéf Tullow Oil Aidan Heavey. Pole Jubilee bylo objeveno v roce 2007 a měly by v něm být zřejmě až dvě miliardy barelů.

Nález ropy pomohl více než ztrojnásobit tržní kapitalizaci společnosti Tullow Oil, projevil se ale i ve zvýšeném zájmu o akcie dalších firem z konsorcia. Anadarko má ve vrtu Venus 40procentní podíl, Tullow Oil desetiprocentní a Woodside s Repsolem po 25 procentech.

Výsledky průzkumného vrtu, do něhož odvětví těžby ropy v poslední době vkládalo velké naděje, samy o sobě ukazují na velké ropné pole. Mnohem důležitější je ale podle listu oblast, která se díky tomu otevírá těžbě. "Objem vrtu Venus potvrzuje, že v té pánvi je aktivní ropný systém," řekl šéf Anadarka Bob Daniels.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám