Hlavní obsah

Koruna pokračuje ve svém tažení, drtí dolar i euro

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna po skokovém posílení během středečního obchodování pokračovala v posilování a i ve čtvrtek dopoledne. O desítky haléřů tak posílila svá letošní maxima, a to vůči oběma hlavním světovým měnám.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online se koruna vůči dolaru dostala pod 17 Kč/USD. Na této úrovni byla naposledy na konci září v loňském roce. Vůči americké měně kurz posiluje díky tomu, že dolar soustavně oslabuje již několik dní. Proti euru se dostal na kurz 1,47 USD/EUR.

Vůči euru koruna posílila pod 25 Kč/EUR. Již ve středu odborníci upozornili, že se měna zpevnila zejména díky tomu, že investoři opět nakupují středoevropské měny.

„Podpora pro korunu i okolní měny přichází ze světa, kde se nadále upevňuje optimismus ohledně dalšího ekonomického vývoje. Na akciových trzích stále sledujeme slušný růst, ke kterému se tentokrát přidala i Čína,“ komentoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle něj koruna může posilovat do té doby, než mezi investory dorazí obavy ohledně „přehřátí“ akciových trhů. 

Rekordy padaly loni

Přestože je koruna letos zatím nejsilnější, ke svý historickým maximům má zatím daleko. Loni v červenci se totiž česká měna obchodvala pod hranicí 23 Kč/EUR a 15 Kč/USD. V té době byla té nejvíce posilující měnou světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám