Hlavní obsah

Koruna prudce posiluje, politické veletoče ignoruje

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká měna opět zdolává svá letošní maxima. Přestože nemá k posilování přílišné důvody, dostala se během úterního obchodování na nejlepší pozici v letošním roce. K silnějšímu kurzu korunu táhne zejména chuť investorů nakupovat středoevropské měny. Měna si polepšila jak vůči euru, tak i proti dolaru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online se vůči jednotné evropské měně dostala až k úrovni 25,18 Kč/EUR. "Lze předpokládat, že stávající situace na české politické scéně nemá na toto chování příliš velký vliv," uvedl obchodník Patrie Oldřich Myslivec.

Koruna si polepšila i proti dolaru, a to až na 17,15 Kč/USD. Zde je důvod silnějšího kurzu prostý. Americký dolar v posledních dnech výrazně oslabuje.

"Aktuální domácí politická situace zatím neohrožuje korunu a nedává jí důvod k odevzdávání zisků. V delším horizontu však bude důležité, jak se celá situace vyvine s ohledem na hospodaření státu. Pokud budeme směřovat do rozpočtového provizoria nebo pokud bude realizovaná expanzivní varianta rozpočtu se schodkem 230 miliard korun, může to korunu poškodit a ta by se mohla začít vracet zpět ke slabším hodnotám,” komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám