Hlavní obsah

Sarkozy chce měřit ekonomiku „indexem štěstí“

Právo, nek

Měření blahobytu pomocí růstu hrubého domácího produktu se podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho přežilo. Svět by měl proto hodnotit kondici jednotlivých zemí s pomocí alternativního „ukazatele štěstí“.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Ten by vedle růstu hrubého domácího produktu bral v úvahu také kvalitu životního prostředí, veřejných služeb, péči o děti a domácnost, zatímco například produkce finančního sektoru by ztratila část své dosavadní váhy.

Sarkozy zdůraznil, že svět se příliš zaměřil na HDP a uvízl v „kultu čísel a trhu“. „Je zřejmé, že tento růst více ničí než vytváří a dává všanc budoucnost planety,“ dodal s tím, že francouzský statistický úřad INSEE proto začne do svých přehledů nové ukazatele již zahrnovat.

Sarkozy začátkem loňského roku sestavil komisi ekonomů vedenou protitržně zaměřeným nositelem Nobelovy ceny Josephem Stiglitzem, aby vypracovala návrhy na nové metody měření hospodářské produkce. Její návrhy prezentoval nyní, krátce před zahájením summitu skupiny G20 v Pittsburghu koncem září a u příležitosti prvního výročí pádu americké banky Lehman Brothers, který odstartoval globální finanční krizi.

„Krize ukázala, že měření hospodářského růstu v USA bylo špatné. Vykázaná užitkovost ani investice neodpovídaly skutečnosti. Vše bylo chybné, ale nikdo přitom údaje nezkresloval,“ řekl nedávno sám Stiglitz.

OECD reformu podpořila

Sarkozy dodal, že Francie se bude zasazovat o to, aby všechny statistické organizace za světě změnily svůj hodnotící systém právě v duchu doporučení Stiglitzovy komise. Podle britského listu Financial Times by jedním z důsledků změny metodiky zřejmě bylo, že Francie by si výrazně polepšila vůči Spojeným státům, za nimiž v tradičním měření ekonomiky dlouhodobě silně pokulhává. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) této reformě už vyjádřila podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám