Hlavní obsah

Ekonomika příští rok poroste maximálně o jedno procento, tvrdí NERV

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemské hospodářství poroste v příštím roce podle nejoptimističtějších odhadů Národní ekonomické rady vlády (NERV) o maximálně jedno procento. V pondělí to uvedl člen rady Vladimír Dlouhý. Rada zároveň představila analýzu a některá doporučení ekonomické situace ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S premiérem Mirkem Topolánkem měla Ekonomická rada vlády původně 11 členů.

Článek

Analýza NERVu tak jde výrazně proti očekávání odborů. Ty v neděly uvedly, že podle nich tuzemský HDP příští rok neporoste. Česká ekonomika by v roce 2010 mohla dokonce klesnout až o dvě procenta, soudí odbory. [celá zpráva]

Analýza NERVu obsahuje i mnoho doporučení a stanovisek, která jsou dlouhodbě známa. Například to, že České republice skutečně neprospívá mnoho let deficitní rozpočet. Hospodaření státu je nevyrovnané od roku 1993.

Jako možná opatření pro zlepšení fiskální politiky doporučuje rada například úspory na stavbě silnic a dálnic či restrukturalizaci sociálních dávek. To znamená mimo jiné dlouhodobě prodlužovat odchod do důchodu podle toho, jak se v zemi bude prodlužovat průměrný věk. Ekonomičtí odborníci také radí zvýšení majetkových daní, spotřební daně či daňové úlevy na podporu zaměstnávání.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že ministři, kteří by nezvládli hospodařit s daným rozpočtem úřadu, by měli být sankcionováni. Podobný model prý funguje například ve Finsku.

Národní ekonomická rada vznikla na začátku ledna. Pondělním zveřejněním své analýzy oficiálně ukončila činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám