Hlavní obsah

EU je na cestě z recese, ale přetrvává značná nejistota

Aktualizováno

Hospodářská situace EU se podle nové prognózy Evropské komise výrazně zlepšila a unie je na cestě z recese. Ekonomika evropského společenství by měla ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku vzrůst ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Článek

Pro Česko je dobrou zprávou, že jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik má být hospodářství sousedního Německa. Novináře o tom informovala Evropská komise. Podle ní je však vývoj hlavních makroekonomických ukazatelů těžké předpovídat kvůli značné nejistotě.

"Situace se zlepšila především díky bezprecedentnímu objemu finančních prostředků, které do ekonomiky napumpovaly centrální banky a vlády. Slabé hospodářství si však nadále bude vybírat oběti na trhu práce a ve veřejných financích," řekl novinářům eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.

Evropská komise čeká, že HDP Evropské unie i eurozóny vzroste ve třetím čtvrtletí letošního roku shodně o 0,2 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím a ve čtvrtém čtvrtletí o 0,1 procenta. Meziroční propad ekonomiky EU i eurozóny za celý rok 2009 bude nicméně činit čtyři procenta, což komise předpovídala již ve své jarní prognóze.

Průmyslu se stále nedaří

Průmyslová výroba v červenci v zemích eurozóny i v celé Evropské unii stejně jako v červnu opět klesla. V eurozóně se mezimesíčně propadla o 0,3 procenta a v celém bloku o 0,2 procenta. Informoval o tom statistický úřad Eurostat. Proti červenci loňského roku pokles dosáhl 15,9 procenta u unijních zemí platících eurem a 14,7 procenta za celou EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám