Hlavní obsah

Odbory: ekonomika neporoste, může klesnout o další dvě procenta

– Praha • Aktualizováno

Odbory předpokládají, že česká ekonomika příští rok neporoste a HDP by podle nich mohl dokonce o další dvě procenta klesnout. Vyplývá to alespoň z jejich analýzy, kterou představil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a senátor za ČSSD Milan Štěch v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota, šéf odborů a senátor Milan Štěch, člen NERV Miroslav Zámečník a moderátor Václav Moravec (zleva) v zákulisí studia.

Článek

Zatímco odbory nepočítají s růstem ekonomiky, Česká národní banka i vláda jsou v očekáváních pro příští rok optimističtější. ČNB předpokládá, že tuzemská ekonomika poroste o 0,7 procenta. Ministerstvo financí očekává růst 0,3 procenta.

Ministr financí Eduard Janota dodal, že skutečný vývoj ekonomiky bude záležet především na situaci v okolních zemích.

Ministr se také vyjádřil o opatřeních, které předloží kabinet ke zmírnění dopadů krize. Janota dodal, že o zvažovaných opatřeních informoval již počátkem září předsedy parlamentních stran. Uvedl, že úspory se snažil koncipovat rovnoměrně jak na straně příjmů tak výdajů. Doplnil také, že jen obsluha státního dluhu přijde příští rok na zhruba 80 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám