Hlavní obsah

Dozorčí rada ČSA se otřásá, Kočárník a Řápková rezignovali

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Problémy Českých aerolinií nekončí. Podnik potýkající se s potížemi ohledně restrukturalizace a obří ztráty se tříští. Kvůli názorovým neshodám uvnitř podniku se rozhodl rezignovat předseda dozorčí rady Ivan Kočárník. V podvečer oznámila rezignaci i Ivana Řáková. Jako důvod uvedla útoky politiků z řad ČSSD a odborářů ČSA na management a vedení společnosti.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Eduard Janota (vlevo) a předseda dozorčí rady ČSA Ivan Kočárník

Článek

" Vzhledem k tomu, že se odbory ČSA bohužel s velkou pomocí státních úředníků i některých členů vlády chystají  realizaci této restrukturalizace brzdit či jí zabránit, nemohu s plnou odpovědností vykonávat své povinnosti v Dozorčí radě ČSA," uvedl Kočárník v prohlášení.

Kočárník stejně jako před několika dny primátorka Chomutova Ivana Řápková, která je rovněž v dozorčí radě, kritizoval dřívější hospodaření podniku. Předešlé vedení aerolinek prý zbytečně nakoupilo nadměrné množství letadel, pro které přitom nebylo využití. [celá zpráva]

Podle Kočárníka ČSA také příliš svazuje kolektivní smlouva na roky 2005-2007, která prý pro firmu obsahovala smrtící nárůsty mezd a nákladů. Právě o snížení mezd se v současnosti jednalo, jenže odbory návrh odmítly.

"My to bereme na vědomí, ministr financí Eduard Janota rezignaci přijal," sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Odchod Kočárníka není podle něj poslední změnou, naopak na pondělní valné hromadě má dojít k dalšímu personálnímu zemětřesení v obsazení kontrolního orgánu. Údajně se rozhodne již o nových členech rady, konkrétnější Jakob být nechtěl.

ČSA v pololetí letošního roku prodělaly 1,8 miliardy korun. Pro firmu je životně důležitá restrukturalizace. Na ní se však vedení není schopno dohodnout s odbory.

Reklama

Související články

Piloti ČSA vstoupili do stávkové pohotovosti

Piloti Českých aerolinií (ČSA) vyhlásili ve čtvrtek neomezenou stávkovou pohotovost. Toto rozhodnutí vysvětlili vyhrocenou situací uvnitř společnosti. Vedení...

Výběr článků

Načítám