Hlavní obsah

Těžba ropy v Rusku je na rekordu, OPEC z toho není nadšený

Těžba ropy v Rusku v srpnu vystoupila na rekordních téměř deset miliónů barelů denně. V arktické části Ruska bylo totiž zprovozněno nové velké naleziště, díky němuž Rusko zvýšilo podíl na trhu na úkor Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Kartel OPEC z toho není nadšený, protože těžbu omezuje, aby zabránil poklesu ceny.

Článek

"Nikdy jsme žádné závazky (vůči kartelu OPEC) neměli. Když jsme s nimi jednali, nikdy jsme nic neslíbili," poznamenal ruský ministr energetiky Sergej Šmatko. OPEC si postěžoval, že když s ním Rusko nebude při snížení těžby spolupracovat, kartel nebude příliš úspěšný.

Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě, hned za Saúdskou Arábií, a má tedy na trh značný vliv. Logicky je i nejvýznamnějším producentem ropy mimo OPEC. Za současné situace, kdy se ceny ropy od začátku roku více než zdvojnásobily, má Rusko z prodeje ropy i mnohem vyšší příjmy a chystá se, že peníze bude investovat do rozvoje nových polí.

"Říkat, že nedodržujeme pravidla, není správné," pokračoval Šmatko. Generální tajemník OPEC Abdalláh Badrí po schůzce kartelu ve Vídni ve čtvrtek řekl, že není povzbudivé, pokud chybí nějaká hmatatelná spolupráce s nečlenským Ruskem. Objem těžby ropy v Rusku je jen o málo nižší než v Saúdské Arábii, která zajišťuje asi třetinu těžby celého kartelu. Ten těží téměř 30 miliónů barelů ropy denně.

Příjmy z prodeje ropy jsou pro Rusko velmi důležité a tvoří významnou část rozpočtu. Když se ceny na přelomu loňského a letošního roku prudce snížily, Rusko to pocítilo velmi tvrdě. Vzhledem k tomu, že ropa opět zdražuje, v Rusku se již objevují první známky hospodářského oživení.

"Všichni chtějí neustále něco lepšího. Vždy se dá říct, že při vyšších cenách budou některé projekty ziskovější, ale dnes cena ropy neznamená pro těžební sektor žádné omezení," řekl Šmatko, jehož cituje agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám