Hlavní obsah

Průmysl i stavebnictví jsou ve stálém propadu

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Průmyslu a stavebnictví se v Česku nadále nedaří. V červenci v meziročním srovnání opět tyto sektory vykázaly výrazný pokles a podle statistik navázaly vývoj z předešlých měsíců. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

Podle úřadu červencová průmyslová výroba poklesla proti loňsku o 18,2 procenta. Ve statistikách se opět nejvíce odrazila slabá výroba motorových vozidel, strojů a zařízení.

"Překvapení se nekoná. K opětovnému poklesu přispělo nejvíce odvětví výroby automobilů, což nahrává hypotéze o vlivu končícího šrotovného. Nicméně dle zpráv od výrobců automobilů se zakázky nastřádaly na řadu měsíců dopředu,“ komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Údaje za červen přitom naznačovaly, že by drastické propady v průmyslu mohly zvolnit. Meziroční pokles byl "jen“ 12,2 procenta. Analytici se shodují, že je stále potřeba počkat si na výrazně lepší zprávy z průmyslu.

"Nadále počítáme s tím, že český průmysl našel své křehké dno a ve čtvrtém čtvrtletí by mělo docházet k mírnému oživení,“ uzavřel Brožka. 

Stavebnictví si meziročně pohoršilo o 4,4 procenta. Stále platí, že klesá zájem o pozemní stavby, naopak se dařilo inženýrskému stavitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám