Hlavní obsah

Odškodnění za zpoždění vlaků bude platit zřejmě až za pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestující na české železnici získají nárok na odškodnění za zpoždění vlaků zřejmě až za pět let. Vyplývá to z novely zákona o drahách, kterou ve čtvrtek ve zrychleném režimu schválila Poslanecká sněmovna. Návrh odškodnění je obsažen v nařízení EU, ale ministerstvo dopravy navrhlo odložit jeho platnost o pět let. Novela nyní zamíří do Senátu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Důvodem odkladu je údajně rozsáhlá stavební činnost na tuzemské železniční síti, kvůli které se vlaky zpožďují. Zejména České dráhy by tak prý doplácely na činnost stavebníků. Podle ministerstva dopravy podobný odklad umožňuje legislativa EU a využila ho řada států. Odložení platnosti evropského nařízení, které začne platit v roce 2010, však musí mít formu zákona.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka upozornil, že pokud by parlament nestačil schválit zákon do prosince, kdy má nabýt účinnosti evropské nařízení, muselo by Česko přejmout všechny povinnosti pro železniční dopravce. To by se podle něj nedalo technicky uskutečnit.

Cestující by měl mít nárok na vrácení čtvrtiny až poloviny jízdného při zpoždění nad jednu hodinu. To by neplatilo, pokud by ho dráhy na zpoždění upozornily ještě předtím, než si koupí jízdenku.

Železniční dopravce bude mít nově povinnost každoročně do 30. června zveřejnit zprávu o kvalitě poskytovaných služeb za uplynulý rok. Bude ji muset rovněž zaslat Evropské železniční agentuře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám