Hlavní obsah

Analytik: Když Česko nebude šetřit, bude se zadlužovat o 7293 Kč za sekundu

Novinky, toh

Česku hrozí, že se v příštím roce bude zadlužovat tempem 7293 korun za sekundu. Stane se tak, pokud bude schválen rozpočet se schodkem 230 miliard korun. V letošním roce se veřejný dluh navyšuje o 6342 korun za sekundu. Upozornil na to analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Úřednická vláda Jana Fischera ve středu v noci schválila návrh rozpočtu se schodkem 230 miliard korun. Ministři jej však chtějí snížit až o 70 miliard korun. [celá zpráva]

V tom případě by zadlužování kleslo na 5074 korun za sekundu.

„Ano, je recese. Ekonomice by ale slušelo, kdyby ta rychlost zadlužování byla pomalejší. Musíme více šetřit, jiná možnost není. Každý ministr by měl na příštím jednání vlády přinést na jedné A4 premiérovi soupisku úspor v minimální hodnotě pěti procent z přidělených peněz. Pokud se na to teď vykašleme, tak za půl roku budou potřeba úspory dvojnásobně tvrdší,“ komentoval Michl.

Podle něj by při schodku 230 miliard korun jen úroky ze státního dluhu činily v příštím roce činily 60 miliard korun. Podrobnosti o veřejném zadlužování uvádí Michl na webu www.verejnydluh.cz. Tímto způsobem se analytik snaží upozornit na zodpovědnost politiků, ale i voličů k veřejným financím.

Vláda má v úmyslu schválit balíček opatření, který by ušetřil až 70 miliard korun, ve středu ale jednání o něm na týden odložila.

FOTO: www.verejnydluh.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám