Hlavní obsah

Ceny ropy rostou v očekávání hospodářského růstu, tvrdí saúdský ministr

– Vídeň

Ceny ropy se v poslední době zvyšují především kvůli lepším vyhlídkám na hospodářský růst ve světě, vysoké zásoby suroviny proto nejsou na závadu. Před schůzkou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) to ve středu ve Vídni řekl saúdský ministr ropného průmyslu Alí Nuajmí.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Článek

"Jsme naprosto spokojení," řekl Nuajmí novinářům k cenám ropy. Barel se prodává za zhruba 70 dolarů, což je podle ministra pro kartel přijatelné. "Zpět na 140 dolarů se nezvýší," dodal ministr. Loni v létě se barel americké lehké ropy přechodně dostal až nad 147 dolarů.

Ministři kartelu už jsou v sídle OPEC ve Vídni, nebude mezi nimi ale venezuelský ministr Rafael Ramírez, který provází prezidenta Huga Cháveze na cestě po Evropě a zemích Blízkého východu. Mezi členy kartelu je řada muslimů. Vzhledem k tomu, že schůzka spadá do postního měsíce ramadán, kdy muslimové od úsvitu do západu slunce musí držet půst, schůzka by měla začít až kolem 21:30 SELČ.

Rijád je připraven navýšit těžbu

Saúdská Arábie je zdaleka největším členem kartelu OPEC a má v něm i hlavní slovo, co se rozhodování týče. Nuajmí řekl, že jeho země má ještě nevyužité kapacity a pokud by se na trhu později objevila nervozita, až se ceny zvýší ještě víc, Saúdové by prý mohli těžbu zvýšit, a situaci tak pomoci zklidnit.

OPEC zpravidla tvrdí, že za vhodné považuje, když mají spotřebitelské země zásoby ropy na 52 až 53 dnů. Nuajmí ale poznamenal, že za současné situace už by taková výše zásob mohla být příliš napjatá.

V současné době zásoby ropy v klíčových spotřebitelských zemích vystačí ještě asi na deset dnů více, než je zmíněný průměr. Nuajmí ale řekl, že zásoby ropy teď nehrají roli.

Cenu teď prý bude diktovat růst

"Je to irelevantní, protože na ceny to nemá žádný vliv. Musíte si uvědomit, že na trhu nastala zásadní změna," řekl Nuajmí novinářům. "Ta hra se jmenuje hospodářský růst. Ten bude utvářet cenu. Pokud zde bude hospodářský růst, bude se cena zvyšovat," dodal.

OPEC už koncem roku výrazně snížil těžební limity, aby reagoval na pokles poptávky v důsledku hospodářské krize. Od dnešní schůzky se žádná změna nečeká, OPEC by se ale mohl zabývat dodržováním kvót, které si sám stanovil. Členové kartelu totiž soustavně svá vlastní pravidla porušují a většinou těží víc, než by měli.

Reklama

Výběr článků

Načítám