Hlavní obsah

ODS navrhuje jednotné doplatky léků

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V příštím roce by pacienti mohli platit stejné doplatky za léky ve všech lékárnách. Odpadlo by tak shánění, ve které lékárně je doplatek nejnižší.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Boris Šťastný (ODS)

Článek

„Již několik měsíců pracuje náš tým na tom, aby u léků na předpis byly jednotné doplatky,“ řekl Právu v úterý Boris Šťastný, poslanec ODS. Až dosud je to tak, že doplatek na konkrétní lék je v každé lékárně jiný a liší se podle toho, zda lékárna má nasmlouvané množstevní slevy s distributory nebo ne, a také podle toho, jak využívá rozpětí své marže.

„Předpokládáme, že tento návrh zákona bychom zveřejnili až po volbách, do Sněmovny by se mohl dostat na začátku příštího roku,“ řekl Šťastný. Nedokázal ale odhadnout, jak dlouho ho budou poslanci projednávat a zda pro něj bude shoda.

ČSSD ústy svého poslance Zdeňka Škromacha už ale naznačila, že není proti. Stejně tak lidovci. Ti mají jednotné doplatky za léky ve svém novém volebním programu. Také lékárnická komora je pro.

Pokud by se nový systém ujal, pak by výši doplatku mohl pacientovi říci v ordinaci už lékař a nemusel by se dotazovat lékárníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám