Hlavní obsah

Cena zlata vyskočila prudce vzhůru

Cena termínového kontraktu na zlato poprvé od letošního února vystoupila na 1000 dolarů za troyskou unci (oz; 31,10 gramu). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Na zhruba půlroční maximum se dostala také cena zlata na promptním trhu, část analytiků se ale domnívá, že trh je po rychlém cenovém růstu nyní zralý ke korekci.

Foto: Issei Kato, Reuters

Článek

Investoři projevují zájem o zlato hlavně v dobách nejistého ekonomického vývoje, nákupem kovu se ale brání i proti inflaci. Riziko růstu cen se zvyšuje v reakci na mimořádně uvolněnou měnovou politiku, kterou uplatňuje většina centrálních bank vyspělých zemí.

Značný vliv na růst cen zlata ale má i klesající dolar. Na promptním trhu cena zlata vzrostla až na 997,90 USD a je rovněž na zhruba půlročním maximu. I když růst cen zlata má logické opodstatnění, analytici nabádají k opatrnosti, protože z historického srovnání je zlato nyní drahé.

Cena termínového kontraktu na zlato vystoupila na 1000 dolarů zatím jen devětkrát v historii, třikrát letos a šestkrát loni. Rekord činí 1033,90 USD/oz. Ceny na promptním trhu, kde je zlato k okamžitému dodání, byly nad hranicí 1000 dolarů pouze čtyřikrát, jednou letos v únoru a třikrát loni v březnu, kdy vystoupily na rekordních 1030,80 USD.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám