Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil v přebytku 12,3 miliardy korun

• Aktualizováno
Novinky, toh

Zahraniční obchod České republiky skončil v červenci s přebytkem 12,3 miliardy korun. To bylo o téměř šest miliard více než loni, přitom vývoz i dovoz oproti loňsku poklesl dvouciferným tempem. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Dosud pokračuje trend předchozích měsíců: prudký pokles dovozu přesahuje rovněž prudký, ale přece jen nižší pokles vývozu. U poklesu dovozu v meziročním vyjádření hraje velkou roli meziroční pokles cen ropy,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle něj je však zhoršení obchodní bilance již v dohledu. „V ekonomice se počnou obnovovat zásoby a cena ropy půjde postupně nahoru. Obojí posílí dovoz, zatímco vývoz bude zasažen vyčerpáním stimulačního efektu šrotovného,“ dodal Mertlík.

Co do konkrétních čísel vývoz klesl o 17,9 procenta, dovoz o 21,3 procenta. Pokles exportu i importu evidují statistici již od října loňského roku. V červenci celkové saldo negativně ovlivnil pouze obchod se stroji a dopravními prostředky, kde došlo ke snížení aktiva o 4,4 miliardy korun.

Naopak příznivě se v bilanci projevil přebytek obchodu s polotovary a materiály. Deficit klesl v obchodu s potravinami a živými zvířaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám