Hlavní obsah

ODS chce za každou cenu zasahovat do rozpočtu na příští rok

Novinky,
Praha
Aktualizováno

S ohrožením říjnového termínu voleb vzrůstají obavy o rozpočet. Ukázaly to nedělní diskusní pořady politiků na Primě a v České televizi. Pavel Kováčik z KSČM i Jiří Paroukeb z ČSSD a Karel Schwarzenberg varovali před rozpočtovým provizoriem. První místopředseda ODS David Vodrážka dal navíc najevo, že pokud by byl přijat rozpočet připravený Fischerovou vládou, nová vláda by se k němu vracela.

Foto: Milan Malíček, Právo

David Vodrážka

Článek

„Pokud by došlo k tomu, že bude schválen Janotův rozpočet, tak se by se k němu musela nová vláda vrátit,“ řekl a vysvětlil i proč: „ODS nepodpoří jakékoli zvyšování daní.“ Podle něj je pro ODS jakékoli zvyšování daní nesystémové.

Osobně doufá, že by rozpočet mohla připravit a přijmout i nová vláda, že by to stihla. Pavel Kováčik z KSČM v té souvislosti varoval před rozpočtovým provizoriem. „Rozpočet je skutečně vážná záležitost, rozpočtové provizorium je za dob krize smrtící záležitost,“ uvedl.

Doplnil, že také komunisté jsou kvůli tomu připraveni k řešení, které by vedlo k co nejrychlejším volbám. Na tomto se shodl s Vodrážkou.

Rozpočtové provizorium hrozí kvůli pády vlády

Kováčik dal ovšem najevo, že ODS by neměla mít výhrady k rozpočtu navrženému vládou premiéra Jana Fischera. „Vládu někdo zkonstruoval, ten nese hlavní odpovědnost, proto je třeba jednat.“

Vodrážka na to uvedl: „Váda Fischera by nebyla, kdyby nepadla vláda v době českého předsednictví.“ 

Janotův návrh
Ministr financí Eduard Janota chce zvyšovat DPH i daně a snižovat podporu stavebního spoření. Aby udržel deficit ve výši 160 miliard, nechce zvyšovat důchody, protože je nulová inflace. Všichni resortní ministři sice chtěli navíc 80 miliard, ale dostanou jen 12 miliard.

Před rozpočtovým provizoriem varoval také předseda ČSSD Jiří Paroubek v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Hrozí rozpočtové provizorium nejen v oblasti státu, ale pro kraje a obce: "Je potřeba udělat všechno proto, aby rozpočtové provizorium nebylo. To je to největší zlo, které může postihnout veřejné rozpočty," řekl. 

Paroubek s Janotovým návrhem není spokojen, protože neobsahuje daňovou progresi pro lidi s nejvyššími příjmy, chtěl by také dosáhnout stejného schodku, ale jinými způsoby. Připustil mimo jiné zvýšení spotřební daně na benzín. Z jeho vystoupení bylo patrné, že mu vadí, že se ČSSD také neúčastnila projednávání tvorby rozpočtu.

Předseda TOP09 Karel Schwarzenberg by byl pro přijetí návrhů Janoty, i když má výhrady. „Žádná z politických stran s tím nebude šťastná, ale možná je to tak dobře, je to rozumný a střízlivý návrh," uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám