Hlavní obsah

Prodej Opelu by se nemusel konat, připustila GM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka General Motors nevylučuje kolaps jednání o prodeji německé divize Opel a mohla by tuto divizi zachránit sama. V takovém případě by divize zůstala v jejím stoprocentním vlastnictví. Agentuře DPA to řekl zdroj z GM. Zástupci zaměstnanců Opelu ale pohrozili, že nepřistoupí na mzdové ústupky, pokud GM zůstane jediným majitelem podniku.

Článek

O Opel nyní soupeří kanadský výrobce automobilových součástek Magna a mezinárodní investiční skupina RHJ International. "Pokud jednání s uchazeči nepovedou k uspokojivému výsledku, je třeba prozkoumat alternativy," uvedl zdroj.

Podle agentury DPA by v tomto případě mohla GM do divize investovat miliardu dolarů (zhruba 18 miliard Kč). Další peníze by měly poskytnout evropské země, kde Opel působí.

Opel má nyní v Evropě kolem 55 000 pracovníků. Ve svých čtyřech německých závodech zaměstnává zhruba 25.000 lidí, automobily ale vyrábí také v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii. Opel se teď drží nad vodou díky vládnímu překlenovacímu úvěru 1,5 miliardy eur (přes 38 miliard Kč). Podle německých činitelů mu peníze vydrží do ledna.

Automobilku GM donutila k prodeji Opelu tíživá finanční situace. GM nedávno opustila bankrotový režim poté, co se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přeměnila v menší podnik. Ten by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám