Hlavní obsah

Do škol se vrací dotované mléko, svačina už za dvě koruny

Právo, Lenka Hloušková

Už za dvě koruny budou moci rodiče koupit svým dětem mléčnou svačinu v novém školním roce. Umožnily jim to obnovené státní dotace. Nově program Školní mléko vedle základních škol míří také do mateřinek a za středoškoláky.

Článek

Program podpořila letos v létě vláda Jana Fischera. Spolyká osmdesát miliónů korun: šedesát rozdělí Státní zemědělský intervenční fond, zbylých dvacet tvoří prostředky Evropské unie. Loni kabinet Mirka Topolánka projekt nepodpořil. Následně mléčné svačiny zdražily a více než polovina rodičů o ně přestala mít zájem.

Ceny se liší

„Doufáme, že se nám přízeň vrátí a že přilákáme nové zájemce. Dotované mléko se nově dostane do mateřských a středních škol,“ řekl Michal Němec, ředitel obecně prospěšné společnosti Laktea. Ta zabezpečuje distribuci dotovaných výrobků do osmdesáti procent v programu zúčastněných škol.

Laktea s cílem co nejvíce ho rozšířit před začátkem roku oslovila s nabídkou téměř 4,5 tisíce ZŠ, pět tisíc mateřinek a asi tisíc pět set SŠ ­ což je většina v ČR. Právě jejich vedení o účasti v projektu rozhoduje. Na děti od září čeká výběr z ochuceného a neochuceného mléka, jogurtů a smetanových krémů. Za zdravou svačinu rodiče denně zaplatí od dvou do šesti korun.

Dotované mléčné výrobky
zbožínejnižší cena v korunách
neochucené mléko, 250 ml2
meruňkový jogurt, 150 g2
tvaroháček, smetanový krém, 80 g2
ochucené mléko, vanilka, 250 ml3
tavený smetanový sýr, 80 g4
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Ceny dotovaných výrobků se místy liší. Za nejnižší sumu lze koupit třeba neochucené čtvrtlitrové mléko. Laktea jej nabízí za dvě koruny. „Záleží to třeba na obalu, v němž je výrobek dodáván, i třeba na tom, zda výrobce zboží dodává ve svém nebo širokém okolí,“ vysvětlil Němec.

Svačiny pak ve školách nejčastěji rozdává pověřený učitel a školník. Na Moravě a ve Slezsku převzaly jejich práci nezřídka speciální mléčné automaty, které se staly mezi dětmi hitem.

ČR pod průměrem

Pediatři dlouhodobě upozorňují, že spotřeba mléka u nás je ve srovnání s vyspělým světem podprůměrná. Právě děti ve školním věku by přitom měly jeho sklenici, případně výrobky z něj jíst třikrát denně.

„Odborné lékařské studie ukazují, že v zemích, které dlouhodobě podporují konzumaci mléka a mléčných výrobků u dětí, je například v pozdějším věku výrazně nižší výskyt osteoporózy nebo kazivost zubů, “ konstatoval pediatr Fakultní nemocnice v Motole a člen Společnosti pro výživu Petr Tláskal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám