Hlavní obsah

Slovenská ekonomika potvrdila pokles ve čtvrtletí o 5,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí utrpěla v důsledku světové hospodářské krize meziroční propad o 5,3 procenta. V zpřesněných údajích to uvedl slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj srpnový odhad. Pokles hrubého domácího produktu se o něco zmírnil oproti prvnímu čtvrtletí, kdy ekonomika klesla o 5,6 procenta.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Slovenskou ekonomiku stáhla do červených čísel hlavně globální recese, kvůli níž přišly mnohé firmy o objednávky a ohlásily propouštění zaměstnanců. Slovenské hospodářství se tak z pozice mezi nejrychleji rostoucími zeměmi Evropské unie z posledních let propadlo na nižší příčky, a to právě v roce, kdy Slováci slavnostně přijali evropskou měnu euro.

Proti předešlému čtvrtletí však slovenský HDP vzrostl o 2,2 procenta. To je lepší výsledek, než radostně přijaté údaje, podle nichž dvě největší ekonomiky eurozóny, Německo a Francie, za druhé čtvrtletí vykázaly mezičtvrtletní růst HDP o 0,3 procenta.

Navíc Slovensko trápí nejvyšší míra nezaměstnanosti od ledna 2007. Podle tamního statistického úřadu bylo ve druhém čtvrtletí 11,3 procenta lidí bez práce. V předešlém čtvrtletí to bylo 10,5 procenta lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám