Hlavní obsah

Světové letecké dopravě vznikla pololetní ztráta šest miliard dolarů

Aktualizováno

Letecké společnosti celosvětově za první pololetí vykázaly čistou ztrátu kolem šesti miliard dolarů (zhruba 107 miliard korun). Za celý minulý rok přitom tratily 8,5 miliardy USD. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) uvedlo, že hospodaření aerolinií zhoršily vyšší ceny paliva, i když světová ekonomická situace se zlepšuje, napsala agentura Reuters.

Foto: B Mathur, Reuters

Článek

Asociace uvedla, že druhé čtvrtletí přineslo aeroliniím další zhoršení celkových podmínek i finančních výsledků. Velcí přepravci přitom za normální situace během letní sezony na severní polokouli vytvářejí polovinu celoročního zisku.

Ztrátu za druhé čtvrtletí IATA odhaduje na dvě miliardy dolarů po čtyřech miliardách za první čtvrtletí. Sdružení přitom původně odhadovalo, že letošní ztráta odvětví za celý rok vzroste na devět miliard dolarů.

Vedle rostoucích cen ropy poznamenaly ekonomiku aerolinií i světová úvěrová a finanční krize, kvůli níž klesla poptávka po soukromých i služebních letech. Asociace sdružuje 230 leteckých společností, jejichž lety představují zhruba 93 procent světové letecké dopravy, napsala agentura Reuters.

V úterý ukončila provoz slovenská nízkonákladová společnost SkyEurope Airlines a půjde do konkurzu. Firma oznámila, že nesehnala finance na udržení provozu, a soudem jmenovaný správce proto v pondělí pozdě večer podal na SkyEurope návrh na konkurz. Všechny lety SkyEurope Airlines s okamžitou platností zastavila.

Reklama

Výběr článků

Načítám