Hlavní obsah

Piloti ČSA odmítli návrh vedení, ohrozil by prý bezpečnost

• Aktualizováno

Piloti Českých aerolinií odmítli dodatek ke kolektivní smlouvě, který navrhlo vedení společnosti. Představenstvo v dodatku mimo jiné navrhlo pro piloty třetinové snížení platů výměnou za odchod managementu z firmy. Podle pilotů by uvedený návrh vedení ČSA také ohrozil bezpečnost provozu, neboť prý ruší limity pro dobu služby a letů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Českých aerolinií (ČSA) Radomír Lašák

Článek

"Piloti ČSA nemohou dělat ústupky v bezpečnosti letového provozu a snižovat bezpečnost výměnou za odchod představenstva. Předložený návrh nemůže být ze strany představenstva myšlen vážně, a proto o něm s vedením firmy nemohou piloti jednat," píše se v prohlášení CZALPA. Piloti chtějí jednat přímo se zástupci ministerstva financí.

Prezident firmy Radomír Lašák přišel s návrhem minulý týden ve středu. Návrhem podle svých slov chce ukončit patovou situaci a zajistit přežití firmy v krizi a dokončení privatizace.

Jak sdělil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob, ministr financí Eduard Janota považuje návrh managementu za seriozní. "Ministr se chce osobně podílet na řešení situace a určitě se nebrání setkání s odboráři," uvedl Jakob. Podle něj by se mohli sejít v brzké době i přesto, že ministr je zaneprázdněn prací na státním rozpočtu.

Reklama

Související články

České aerolinie má zachránit krizový plán

Složitou situací Českých aerolinií (ČSA), jimž v letošním prvním pololetí ubylo meziročně téměř deset procent cestujících a ztráta se vyšplhala na 1,83...

Výběr článků

Načítám