Hlavní obsah

Desítky Čechů uvízly kvůli krachu SkyEurope v Bulharsku, Řecku i Chorvatsku

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Bankrot nízkonákladových aerolinií SkyEurope způsobil desítkám Čechů nejen v zahraničí velké potíže. V úterý ráno se s problémy potýkala skupina více než 140 Čechů, kteří uvízli v Bulharsku na letišti v Burgasu. Někteří z nich dokonce nemají peníze, čímž se jejich návrat do vlasti ještě zkomplikoval. O pomoc požádaly také desítky lidí v Řecku či Chorvatsku.

Článek

„V Bulharsku zůstalo na letišti přes 140 lidí. Máme informace, že slovenská společnost pro část z nich sehnala přepravu,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničních věcí Milan Řepka. Na sedm desítek lidí odletělo z Burgasu letadlem jiné společnosti do Bratislavy, dalších zhruba třicet lidí vyrazilo autobusem.

Kvůli bankrotu SkyEurope, které svůj konec ohlásily v pozdních nočních hodinách, museli lidé zůstat na letišti. Někteří jedinci jsou dokonce bez peněz, proto si sami nemohou sehnat jiný spoj zpět do Prahy. Podle Řepky bude ambasáda v Sofii s těmito lidmi individuálně jednat.

Rozhodně prý nelze počítat s tím, že by se Češi dostali domů zdarma s jinou společností. Vyjednávání o náhradní přepravě je vždy komerční. Podle úřadu musí mít lidé na letišti také letenku od SkyEurope, aby bylo jasné, že nejde například o podvod. Poplatek za vyřízení náhradního spoje se pohybuje kolem 30 až 50 eur za osobu, jak upozornil Řepka.

Někteří Češi čekají na zázrak

Češi uvízlí například v Burgasu mají určitě na výběr z několika možností, jak se zpět do ČR dostat, a to buď autobusem nebo jiným charterovým letem. Jedna z cestujících Novinkám napsala, že není nutné kontaktovat ambasádu. Najdou se však i jedinci bez peněz kteří na letišti čekají na „spásu“.

„Oni tam totiž čekali naprosto bez peněz, přestože věděli již měsíce, že k této situaci může dojít, utratili vše do jediného leva a přišlo mi, že tam čekají na zázrak, že někdo přijede, naloží je někam a odveze. Prostě, že se o ně někdo postará,“ napsala Novinkám Eva Sokolová přímo z Bulharska.

SkyEurope končí

Slovenské aerolinky se přes dva měsíce potýkaly s finančními potížemi, které v noci na 1. září vyvrcholily oznámením o bankrotu. Právě 1. září byly zrušeny všechny odlety z pražského ruzyňského letiště.[celá zpráva]

Pokud si cestující na tento den neseženou náhradní let, nemusí na letiště vůbec jezdit. Pro případné reklamace letenek SkyEurope musí lidé kontaktovat přímo společnost. Nutně se však musí obrnit notnou dávkou trpělivosti, linka 246 096 096 může být totiž přetížená.

Kdo má šanci získat peníze zpět:
Společnost na svých internetových stránkách uvedla, že ti, co si koupili letenky prostřednictvím platební karty, mají šanci na získání peněz zpět. Lidé se mají v těchto přápadech obrátit na společnost, která jim kartu vydávala. Ostatní cestující se musí smířit s tím, že o své peníze zřejmě přijdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám