Hlavní obsah

Aerolinky SkyEurope zbankrotovaly a zrušily všechny lety

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Společnost SkyEurope na sebe v noci na úterý vyhlásila konkurz. Všechny linky druhé největší letecké společnosti na českém trhu jsou s okamžitou platností zrušeny. Rozhodnutí se dotkne tisíců klientů společnosti, kteří již zaplatili za letenky.

Foto: Miroslav Földeši , ČTK

Článek

Návrh na vyhlášení konkurzu na firmu SkyEurope Airlines podal soudem jmenovaný správce restrukturalizace společnosti z důvodu nedostatků ve financování. 

Vyhlášení předcházelo blokování letadel společnosti na evropských letištích včetně Prahy a Bratislavy. Ruzyňské letiště v pondělí odpoledne oznámilo, že od úterka přestane odbavovat lety SkyEurope. Důvodem byly narůstající dluhy. V pondělí večer SkyEurope zrušila také všechny lety z Bratislavy, kde firma sídlí.[celá zpráva]

"Nepodařilo se zajistit žádné provizorní financování potřebné k zajištění operativního provozu. Všechny lety SkyEurope Airlines byly s okamžitou platností zrušeny," uvedla firma v krátkém sdělení pro vídeňskou burzu.

Lidem, kteří jsou v zahraničí, firma vzkázala, že si musí zabezpečit zpáteční let u jiné letecké společnosti na vlastní náklady. Peníze za letenky se nevrátí ani zákazníkům, kteří za ně zaplatili přímo SkyEurope. Ti, kteří při platbě použili kreditní kartu, mají kontaktovat svou banku a žádat o náhradu za zrušené lety. Na cestovní kanceláře se zase mají obrátit lidé, kteří si jejich prostřednictvím objednali letenky, radí společnost.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Dvojice turistů vyčkává u přepážky společnosti SkyEurope, která 31. srpna zrušila všechny lety z letiště Praha-Ruzyně.

Na dotaz ČTK společnost SkyEurope pouze v krátkém prohlášení uvedla, že management firmy je zcela zaneprázdněn snahou vyřešit současné problémy. "Cestující budou informováni a bude o ně postaráno," uvedl bez dalších podrobností mediální zástupce SkyEurope Markus Wölbitsch z rakouské agentury Brunswick.  

SkyEurope Airlines na začátku června požádaly soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Po několikatýdenních problémech, kdy byly společnosti blokovány letadla na některých evropských letištích kvůli dluhu, firma oznámila, že sehnala investora. Jenže krátce poté se musely aerolinky stáhnout z vídeňského letiště. Podle všeho také kvůli dluhu.

Aerolinky mají také své akcie na vídeňské burze. Akciové trhy v úterý oznámil, že s cennými papíry SkyEurope pozastavil obchodování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám