Hlavní obsah

Stát přispěje krajům 2,7 miliardy ročně na regionální spoje

Stát pomůže krajům s financováním regionální železniční dopravy. Po dalších deset let budou kraje dostávat ze státního rozpočtu ročně 2,65 miliardy korun. Vláda na zasedání rovněž schválila desetiletou smlouvu státu a Českých drah na provozování rychlíků. Na tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Nádraží v Hranicích

Článek

Podle Slamečky jde o systémové řešení financování železnice, které zajistí, že v příštích letech nebude zásadně omezena vlaková doprava v krajích. Ještě nedávno ministr hovořil o omezení regionálních spojů až o 12 procent, na tiskové konferenci odhad zmírnil na maximálně dvě procenta příští rok.

Financování železnice se v posledních týdnech stalo předmětem jednání mezi hejtmany, ministry dopravy a financí a Českými drahami. Letos krajům chybí podle údajů drah na lokální spoje 3,2 miliardy korun, které mimořádně pokryje stát. Jednání se protahovala, neboť Slamečka původně krajům nabízel od příštího roku dvě miliardy.

Zatímco financování regionálních vlakových spojů, které objednávají kraje, bylo předmětem složitých jednání, u rychlíků, které platí ministerstvo dopravy, se situace vyjasnila rychle. Dráhy budou na dálkové spoje dle rozhodnutí vlády dostávat každoročně 3,9 miliardy korun. Smlouva bude na deset let.

Dráhy mají podle Slamečky díky dlouhodobým smlouvám ušetřit ročně 710 miliónů u krajských spojů a 300 miliónů u rychlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám