Hlavní obsah

Orco za pololetí prohloubilo ztrátu na téměř 200 miliónů eur

Developerská společnost Orco za první pololetí 2009 prohloubila meziročně ztrátu čtrnáctkrát na 199,9 miliónu eur. Informovala o tom agentura Reuters. Analytici očekávali ztrátu kolem 135 miliónů eur (přibližně 3,4 miliardy korun). Ztráta Orka za první pololetí loňského roku činila 14 miliónů eur.

Foto: René Volfík, ČTK

Kancelářská budova Vysočanská brána, kterou staví společnost Orco v pražských Vysočanech.

Článek

Akcie Orka se obchodují na pražské, varšavské, budapešťské a pařížské burze.

Orco, které patří k největším developerským společnostem v Česku, se potýká především s vysokým zadlužením. Podle posledních dostupných údajů se dluhy Orka pohybují až kolem 1,6 miliardy eur. Firma je od března v půlročním režimu soudní ochrany před věřiteli. Současně jedná o investičním vstupu s americkou společností Colony Capital. Orco také prodělává restrukturalizaci, už dříve oznámilo, že se chce v dalších aktivitách soustředit hlavně na Prahu a Berlín.

Pololetní výsledky zveřejnila už ve středu developerská společnost ECM Real Estate Investments, jejíž akcie se také obchodují na pražské burze. ECM se podařilo od ledna do června meziročně mírně snížit ztrátu na 18,57 miliónu eur (asi 471 miliónů korun).

Ztrátě se nevyhnul ani stavitel skladů VGP, třetí realitní firma s cennými papíry na burze v Praze. V první polovině roku činila její ztráta 11,7 miliónu eur (přibližně 301 miliónů korun). Za stejné období loňského roku měla čistý zisk 13,9 miliónu eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám