Hlavní obsah

Ministr chce přidat důchodcům dvě stě korun

Novinky, toh

O 205 koruny by si podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí mohli polepšit důchodci. Ministr Petr Šimerka (do úřednické vlády navržen ČSSD) chce tak zabránit snížení životní úrovně důchodců. Valorizovány by měly být podle návrhu všechny důchody, a to jak starobní, tak i invalidní a pozůstalostní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka

Článek

Navýšení penzí je však nejisté, protože proti je zejména mistr financí Eduard Janota. Důvodem je obří schodek státního rozpočtu přes 230 miliard korun.

Šimerka však tvrdí, že bez navýšení důchodů hrozí, že se jejich reálná hodnota sníží, a že se tak nepodaří dohnat propad ve srovnání s průměrnou mzdou. Nyní tvoří průměrný důchod 41,9 procenta průměrné mzdy, přičemž podle propočtů úřadu by se bez valorizace snížila tato relace o 1,4 procentního bodu.

Kabinet musí o návrhu rozhodnout do konce září. Po valorizaci by průměrný starobní důchod v ČR činil 10 270 korun.

Šimerka doporučuje zvýšit důchody i přesto, že růst cen mezi srpnem 2008 a letošním červencem a třetina růstu reálných mezd v roce 2008 nedosáhly v součtu dvou procent, od kterých je pravidelné lednové zvýšení důchodů povinné. Kabinet totiž penze zvýšit může, i když mu to zákon neukládá, jak před několika dny upozornil deník Právo. Pokud má však k "dobrovolné“ valorizaci dojít, musí se penze zvednout minimálně o dvě procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám