Hlavní obsah

Piloti ČSA vstoupili do stávkové pohotovosti

• Aktualizováno
Novinky, toh

Piloti Českých aerolinií (ČSA) vyhlásili ve čtvrtek neomezenou stávkovou pohotovost. Toto rozhodnutí vysvětlili vyhrocenou situací uvnitř společnosti. Vedení firmy se je prý snaží umlčet, aby stav ve společnosti nekritizovali.

Článek

"Chceme, aby se vlastník (stát) začal vážně zabývat touto situací, aby firma existovala i dál," zaznělo ve čtvrtek na tiskové konferenci. Piloti a odboráři tím naráželi na to, že ČSA vykázaly v pololetí ztrátu 1,8 miliardy korun a za celý rok se čeká ztráta 2,4 miliardy.

Firma je nyní v procesu privatizace, ale její osud je značně nejistý. Většina zájemců o koupi byla ze soutěže buď vyřazena, nebo svoji nabídku stáhla.

Vedení společnosti ve středu přišlo s návrhem, který kromě snížení platů zaměstnancům počítá i s propouštěním až 860 lidí či odstoupením managementu. [celá zpráva]

Návrh však odboráři ve čtvrtek napadli. Podle nich je návrh dohody nejistý a navíc v něm chybí zejména vize, co se bude s ČSA dít v budoucnosti.Odborářům také vadí, že v rámci propouštění by o práci přišlo 25 procent zaměstnanců leteckého personálu, ale jen 15 procent ostatního personálu. Hrozí prý tedy, že s letadly by neměl kdo létat.

Dalším problémem je prý i to, že firma neuvedla, na které činnosti by se chtěla zaměřit.

Návrh dohody ze strany managementu ČSA
1.Snížení mezd pilotů o 30 procen - úspora 480 miliónů Kč (ze současného průměrného platu pilota 212 000 Kč snížení na 148 000 měsíčně.
2.Snížení mezd ostatních zaměstnanců o 15 procent - úspora 480 miliónů Kč.
3.Zmrazení vyplácení zaměstnaneckých benefitů do doby skončení ekonomické krize, minimálně do konce roku 2010 - úspora 220 miliónů Kč.
4.Po podpisu dohody odchod managementu či jeho části.

V ČSA pracovalo na konci loňského roku asi 4600 lidí. Propuštěno by mělo být asi 860 z nich. Průměrný plat v aeroliniích je 62 000 korun. Průměrný plat pilotů je 212 000 korun.

S problémy se kvůli hospodářskému úpadku po celém světě nepotýkají jen ČSA. Pokles cestujících v kombinaci s finančními problémy postihl například i British Airways. Na pokraji existenčních problémů se ocitly například slovenské aerolinky SkyEurope.

Reklama

Související články

České aerolinie má zachránit krizový plán

Složitou situací Českých aerolinií (ČSA), jimž v letošním prvním pololetí ubylo meziročně téměř deset procent cestujících a ztráta se vyšplhala na 1,83...

Výběr článků

Načítám