Hlavní obsah

Akuma v Mladé Boleslavi má problémy, nejspíš zastaví výrobu baterií

Právo, Radek Plavecký
Mladá Boleslav

Tradiční výrobce baterií Akuma v Mladé Boleslavi bude propouštět. V nejbližší době přijde o práci několik desítek, možná i stovek lidí a mluví se o zastavení výroby baterií. Zůstat by mělo jen montování antén a kabelů. Vedení společnosti Akuma zatím nic takového oficiálně nepotvrdilo a slíbilo vydat prohlášení ve čtvrtek odpoledne.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Mladoboleslavská Akuma plánuje omezení výroby.

Článek

 „Po 14.hodině je naplánované setkání se zaměstnanci, takže až po něm vydáme zprávu médiím,“ řekla Právu mluvčí mladoboleslavské Akumy Iva Růžičková. O propouštění ale už zástupci firmy jednali na mladoboleslavském magistrátu a také na úřadu práce.

„Se zástupci Akumy jsme jednali a víme, že něco takového by se stát mělo, ale zatím nám nebyli schopní přesně říci, kolika lidí by se to týkalo, jaká výroba se zastaví a co bude pokračovat. Mají rozhodnout do konce prázdnin. Chystáme s nimi další jednání v nejbližších dnech. Jedná se o větší počet lidí, takže zvažujeme, že bychom museli udělat nějaká speciální opatření ve vztahu k propouštěným zaměstnancům,“ řekl Právu ředitel mladoboleslavského úřadu práce Luboš Záveský.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vloni postihl Akumu požár.

Akuma s výrobou autobaterií začala už v roce 1903, na počátku loňského roku ale akmulátory do aut přestala vyrábět a místo toho vyrábí staniční baterie. „Jedná se o záložní zdroje pro telekomunikační firmy nebo například nemocnice,“ vysvětlila mluvčí Růžičková. Po spojení s nadnárodním koncernem Fiamm v roce 1998 se tady také začaly vyrábět antény a svazky kabelů do aut. Celkem zaměstnává Akuma kolem 350 lidí.

V polovině září loňského roku Akumu silně poškodil rozsáhlý požár. Shořela právě hala, kde byla část výroby baterií. „Po požáru byla výroba brzy obnovena,“ doplnila Růžičková a její slova potvrzuje to, že v areálu firmy velmi rychle vyrostla úplně nová výrobní hala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám