Hlavní obsah

České aerolinie jsou za první pololetí skoro dvě miliardy ve ztrátě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České aerolinie jsou za 1. pololetí ve ztrátě 1,83 miliardy korun. Ztráta je oproti plánu vedení firmy o více než půl miliardy vyšší. Firma čeká za celý rok ztrátu zhruba dvě miliardy korun. Tržby klesly meziročně o 1,5 miliardy na 9,5 miliardy korun. Uvedl to deník MF Dnes s odkazem na materiál, který firma zveřejní na středeční tiskové konferenci.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

S odkazem na materiál, který firma zveřejní na středeční tiskové konferenci, to uvedl deník MF Dnes.

Firma nechce výsledky komentovat. "Ta čísla jsou katastrofická," uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. Aerolinky se do větší ztráty dostaly především kvůli desetinovému úbytku cestujících i celkovému poklesu cen letenek vyvolaným vysokou konkurencí.

Hospodaření ČSA má vylepšit hlavně plánovaný prodej dalších letadel i lepší provozní výsledky v druhé polovině roku. Podle výsledků hospodaření navíc firmu drží nad vodou půjčka od státního podniku v likvidaci Osinek, který aerolinkám slíbil úvěr až 2,5 miliardy korun. Miliardu už firma vyčerpala.

V tíživé situaci jsou i další dopravci po celém světě. V Praze je na hranici krachu například druhý největší hráč na Ruzyni, slovenská SkyEurope, obří ztráty hlásí British Airways nebo Air France - KLM. Francouzsko-nizozemská společnost minulý týden odstoupila z privatizace ČSA, ve hře je už jen sdružení Travel Service/Unimex Group. Nabídku má podat do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám