Hlavní obsah

Ceny potravin už nemají kam klesnout, shodují se zemědělci i obchodníci

Novinky, pst

Čeští zemědělci a obchodníci se shodnou patrně na jediném - pro další pokles potravin už není v nejbližší době prostor. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to potvrdil jak viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Petr Vyhnálek, tak i prezident Agrární komory Jan Veleba.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr zemědělství Jakub Šebesta (vlevo) a prezident Agrární komory Jan Veleba

Článek

Nižší ceny potraviny a také pokles cen pohonných hmot ovlivnil pokles inflace na minimální úroveň 0,3 procenta. Tak minimální inflaci nepředpokládala ani Česká národní banka. Další pokles cen potravin však už nelze očkávat.

Nižší poptávka a silnější konkurenční boj vedly podle Vyhnálka k výraznému stlačení cen potravin. Obchodníci už údajně nemohou ceny stlačovat, aby se nedostali do ztráty. Agrární komora zároveň upozorňuje, že zemědělci jsou už nyní v červených číslech - především pokud jde o produkci mléka, kde se náklady pohybují kolem sedmi korun na litr a výkupní cena je na šesti korunách.

Pokud stát podle Veleby zemědělcům nepomůže, skončí české zemědělství ve čtyřmiliardové ztrátě. Letos čeští zemědělci vydělají i po započtení dotací kolem dvou miliard korun. Loni podle ČSÚ dosáhli zisku 9,7 miliardy Kč. V příštím roce by se pak české zemědělství poprvé od vstupu země do EU mohlo propadnout do čtyřmiliardové ztráty.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta však zdůraznil, že není jisté zda bude stát moci navýšit dotace do zemědělství. Letos stát zemědělství dotuje osmi miliardami.

Veleba však varuje, že zemědělci přestávají mít schopnost financovat svá hospodářství, takže Česku hrozí "slovenská cesta". To znamená, že zkrachovalá hospodářství levně skoupí zahraniční firmy. Na Slovensku podle Veleby vlastní Dánové celé okresy.

Reklama

Související témata:

Související články

V Německu je po 22 letech deflace

Spotřebitelské ceny v Německu klesly v červenci poprvé za 22 let, dostaly se tak do deflace. Podle předběžných ukazatelů německé vlády činil pokles meziročně...

Výběr článků

Načítám