Hlavní obsah

V USA zkrachovala letos již 81. banka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký regulační úřad rozhodl o uzavření texaské banky Guaranty Bank kvůli finančním problémům a prodeji jejího majetku španělské BBVA. Guaranty, která je divizí Guaranty Financial Group Inc, je 81. zkrachovalou bankou v USA v letošním roce, z toho druhou největší.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Majetek banky činí asi 13 miliard USD (231 miliard Kč) a vklady 12 miliard USD. Krach banky dále zatíží fond Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), která bude muset jako odškodné klientům vyplatit zhruba tři miliardy USD.

BBVA koupila majetek Guaranty prostřednictvím své místní banky BBVA Compass, kterou získala v roce 2007. BBVA akvizicí výrazně posílí svoji pozici na americkém trhu a stane se z ní 15. největší komerční banka v USA s vklady v objemu 49 miliard USD. BBVA chce nabídnout služby hlavně španělsky mluvícím obyvatelům USA. V sousedním Mexiku patří BBVA největší místní banka Bancomer.

Regulační úřad v pátek rozhodl také o uzavření tří malých bank - ebank, First Coweta a CapitalSouth Bank. Krach těchto bank by FDIC měl stát 3,3 miliardy USD.

Guaranty měla 162 poboček v Texasu a Kalifornii. Specializovala se hlavně na úvěry na stavbu nemovitostí a střední třídu.

Počet krachů bank v letošním roce prudce vzrostl, banky mají problémy se špatnými hypotečními úvěry a propadem realitního trhu. V roce 2008 zkrachovalo v USA 25 bank a o rok dříve pouze tři, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám