Hlavní obsah

Akcie se drží, koruna své zisky ještě navýšila

Novinky, Jaroslav Brychta, analytik společnosti X-Trade Brokers

Uplynulý týden přinesl na světové trhy opět o něco více klidu. Jeho začátek však něčemu takovému ani vzdáleně nenasvědčoval. Pokračující výprodej akcií v Číně, kde si jen v pondělí tamní index odepsal 5,8 %, totiž vystrašil obchodníky na celém světě. V Číně se přitom akcie propadají již od začátku srpna a jen během dvou týdnů ztratil šanghajský akciový index více než 20 %.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Za výprodeji stojí především obavy z postupného utahování monetárních kohoutků, které by mohlo v Číně nastat poté, co tamní centrální banka v prvním půlroce rozpoutala masivní úvěrovou expanzi. V pondělí si proto akcie napříč celým světem připsaly hluboké ztráty, další dny však již byly podstatně klidnější.

Čím dál tím více optimističtější přitom obchodníci začínají být směrem k vývoji německé ekonomiky. Ta v minulém týdnu zaskočila nečekaným růstem HDP v druhém čtvrtletí a i tento týden přinesl z Německa několik velmi povzbudivých zpráv. Index ekonomického sentimentu (ZEW) se totiž v srpnu vyšplhal na své tříleté maximum, zatímco ukazatele aktivity ve výrobním sektoru a ve službách (PMI) znovu rostly.

Daleko za sebou tedy nechaly většinový konsenzus trhu a například jen sektor služeb začal podle výsledků PMI v Německu znovu expandovat poprvé od loňského srpna. Na zlepšená čísla reagoval velmi pozitivně nejen tamní akciový index, ale také evropská měna. Zatímco si DAX jen v posledních dvou dnech připsal 3,2 %, euro se na páru s dolarem vyhouplo až zpět nad hranici 1,43 EUR/USD.

Evropské měně v růstu pomohla také především skutečnost, že ze Spojených států tentokrát žádná oslnivá data nepřišla. Výsledky z trhu s bydlením totiž skončily mírně pod očekáváním, když se propadaly nejen počty nově udělených stavebních povolenek, ale také nově zahájených staveb. Co hůř, počty osob, které mají problém splácet svou hypotéku, v druhém čtvrtletí znovu narostly. Z USA však tento týden příliš silných market moverů nepřišlo a další podstatná data budou zveřejněna až v příštím týdnu, který má daleko větší potenciál ovlivnit dění na finančních trzích.

Koruna silnější k euru i dolaru

Koruna v minulých dnech dokázala zpevňovat na všech hlavních párech. Jen k euru si od pondělí připsala 0,7 %, aby se v pátek odpoledne prodávala na ceně 25,50 Kč/EUR. K dolaru pak rostla ještě více, a to o 1,6 % až na 17,80 Kč/USD. Z Česka přitom v tomto týdnu žádná nová data nepřišla.

Koruně tak pomáhala především optimistická nálada na zahraničních finančních trzích, která zvyšovala chuť obchodníků investovat do rizikovějších a výnosnějších aktiv. Ta se nacházejí například právě ve středoevropském regionu a tak není náhodou, že společně s korunou zpevňovaly k euru i dolaru také polský zlotý a maďarský forint.

České akcie zakončily bez větší změny

V Česku zakončily týden akcie bez výraznější změny. Pražský burzovní index PX se ještě v pátek odpoledne prodával poblíž hodnoty 1130 bodů, se kterou do tohoto týdne vstupoval. Z Českých společností ve SPADu pak své hospodářské výsledky reportovaly dvě, a to ve středu NWR a v pátek pojišťovna VIG.

Celkové tržby NWR v druhém čtvrtletí dosáhly 244 mil. EUR, zatímco zisk na úrovni EBITDA klesnul o 85 % na 20,9 mil. EUR. Výsledky byly výrazně nižší než v předchozím roce, a to díky klesajícím cenám komodit a slábnoucí poptávce. Zároveň skončily mírně za očekáváním trhu. Čísla pojišťovny VIG se naopak s většinovým konsenzem téměř shodovala, když její čistý zisk v prvním pololetí dosahoval 180 mil. EUR.

Reklama

Výběr článků

Načítám