Hlavní obsah

Američané vyčerpají tři miliardy dolarů na šrotovné během měsíce

Program podpory nákupu nových automobilů v USA, takzvané šrotovné, vláda ukončí v pondělí 24. srpna. Sdělilo to americké ministerstvo dopravy. Program, který nabízí kupcům nových vozů až 4500 dolarů (přes 80 000 Kč) výměnou za likvidaci starého vozu, zaznamenal do čtvrtka více než 457 000 transakcí v hodnotě 1,9 miliardy dolarů, sdělil ministr dopravy Ray LaHood. Podle vládních analytiků je dost peněz na pokračování programu až do pondělního večera.

Foto: Reuters

Článek

Americká vláda spustila program šrotovného 24. července. Na počátku srpna bylo schváleno navýšení peněz v programu z jedné miliardy na tři miliardy dolarů. Program má podpořit automobilovou výrobu a tím celý průmysl a přispět ke zlepšení životního prostředí.

Prodej automobilů ve Spojených státech v červenci díky zavedení šrotovného dosáhl letošního maxima. V meziročním srovnání nicméně prodej klesl o 12 procent na 994 000 vozů. Americký automobilový průmysl se minulý měsíc zasloužil o růst průmyslové výroby, jiná odvětví však pokračovala v poklesu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám