Hlavní obsah

Mobily zlevňují rychleji než ostatní elektronika

Novinky, Tomáš Holý, Miloslav Fišer

Horší časy, které sužují nejen českou ekonomiku, dopadají na ceny elektroniky. Kromě aut či bytů mohou oproti loňsku nakoupit Češi levněji například mobilní telefony. Jejich ceny poklesly meziročně o 16,3 procenta. Upozornil na to analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Podle něj mobily zlevňovaly více než ostatní elektronika, jejíž ceny se snížily v průměru o 10,6 procenta.

„Mobilní telefon je zboží, jehož nákup v době krize či nejistoty spotřebitelé odsouvají na lepší časy. Dá se předpokládat, že i v dalších měsících se dočkáme levnějších a výkonnějších mobilů,“ komentoval Volf.

Podle něj ceny elektroniky klesají i přes oslabující kurz české měny. Obchody s elektronikou totiž nejčastěji probíhají v dolarech. Právě vůči americké měně koruna oslabila od loňského léta, kdy byl její kurz vůbec historicky nejsilnější (pod 15 Kč/USD), o více než dvacet procent.

Ceny mobilů klesají o tisíce

Volf upozornil, že proti oslabování naopak hovoří asijští výrobci a také konkurenční boj. „Obchodníci se snaží oslovit spotřebitele všemožnými slevami v rámci tvrdého konkurenčního boje,“ zdůvodnil zlevnění mobilních telefonů analytik.

Za poslední tři měsíce klesly ceny většiny mobilů v řádech tisíců korun. Například Nokii N96, která v květnu stála 16 290 Kč, je možné nyní pořídit za 12 790 korun. Zákazník tedy ušetří 3500 Kč.

V případě Sony Ericssonu Xperia X1 ušetří případný zájemce oproti květnu až tři tisíce korun. O 20 procent zlevnil i mobil S8300, díky čemuž je cena nižší o 2500 Kč. Slevy jsou tedy patrné u všech výrobců.

Zájem o nová zařízení opadá

Navíc stejně jako mnoho jiných společností i výrobci telefonů se potýkají s rekordním poklesem prodejů. Například v prvním čtvrtletí letošního roku celosvětově poklesl zájem o nové telefony o 13 procent. Prodalo se jich na 245 miliónů.

Reklama

Související články

Pokles cen nových bytů v Praze zvolňuje

Pokles cen bytů, nastartovaný v srpnu 2008, zvolňuje. Ve své analýze spojené s hodnocením pololetních výsledků to uvádí realitní kancelář Lexxus. Ceny bytů...

Výběr článků

Načítám