Hlavní obsah

Na finanční trhy se vrací stará arogance, varuje Merkelová

– Berlín

Podle německé kancléřky Angely Merkelové se na finanční trhy vrací "stará arogance". Kancléřka v pondělním projevu před členy své konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) nikoho konkrétně nejmenovala, ale minulý měsíc řekla, že bankéřům na Wall Street a v londýnském City by nemělo být dovoleno, aby diktovali, jak se vydělávají peníze.

Článek

"V době, kdy se jednotlivé státy potýkají s finanční zátěží, kterou s sebou nese snaha postavit globální ekonomiku na nohy, někteří hráči na trhu se vracejí k staré aroganci," uvedla Merkelová a řekla, že prostředkem k zajištění udržitelného růstu globální ekonomiky je podle kancléřky přísnější kontrola finančního sektoru.

Merkelová usiluje o znovuzvolení v parlamentních volbách, které připadají na 27. září. Politické strany na pravé i levé straně německého politického spektra opakovaně kritizovaly za jejich roli v nynější finanční krizi.

Globální krize se objevila na konci roku 2006, kdy se začal otřásat hypoteční trh v USA. Důvodem otřesů byly nesplácené hypotéky poskytované za vyšší úrokové sazby klientům se špatnou úvěrovou minulostí. Kvůli obavám, že problémy hypoték by mohly mít vliv na finanční sektor a celou ekonomiku, poté výrazně padaly americké akcie. Následné období bylo poznamenáno vlnou akvizicí, bankrotů a znárodňování finančních institucí v USA i v dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám