Hlavní obsah

Kraje a obce dostanou na likvidaci následků povodní 3,6 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda na likvidaci škod způsobených červnovými a červencovými povodněmi vyčlení 3,6 miliardy korun. Jsou to peníze určené pro nápravu škod na obecním a krajském majetku. O financích na odstraňování škod na majetku, který spadá pod jiné resorty než je ministerstvo pro místní rozvoj, bude vláda jednat na další schůzi. Na tiskové konferenci to v pondělí řekl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

Dalších 442 miliónů korun bude směřovat na podporu odstraňování škod v oblasti bydlení. Z toho je 120 miliónů korun určených výstavbu takzvaných povodňových domků.

Ministr financí Eduard Janota má do příštího zasedání kabinetu připravit návrh finančního pokrytí státních povodňových výdajů. Ve hře je podle něj buď úvěr od Evropské investiční banky, nebo emise státních dluhopisů. Janota se přiklání k dluhopisům, které jsou podle něj administrativně jednodušší.

Povodně, které koncem června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka, vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám