Hlavní obsah

Peníze na šrotovné mohou být v Německu vyčerpány během tří týdnů

– Berlín

Finanční prostředky na podporu nákupu nového automobilu a sešrotování starého vozu již v Německu vystačí pouze na vyplacení 18 3736 příspěvků. Z celkové částky vyčleněné na šrotovné tak zbývá pouze necelých deset procent. Vyplývá to z údajů spolkového úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu (Bafa). Podle agentury DPA by se peníze při průměrně 9000 nových žádostí denně mohly během tří týdnů zcela vyčerpat.

Foto: David W. Černý, Reuters

Peníze na šrotovné v Německu docházejí.

Článek

Německá vláda v únoru začala vyplácet příspěvek 2500 eur (zhruba 64 000 korun) na koupi nového energeticky úsporného automobilu výměnou za sešrotování nejméně devět let starého vozu. Vláda na šrotovné nejprve vyčlenila 1,5 miliardy eur, později však tyto prostředky navýšila na pět miliard eur. Měla by tak podpořit prodej celkem dvou miliónů vozů. Vláda minulý měsíc vyloučila, že by mohla přikročit k dalšímu navýšení peněz.

Prodej osobních automobilů v Německu se v červenci díky šrotovnému meziročně zvýšil o 29,5 procenta na téměř 34 0000 vozů. Z růstu poptávky výrazně těžila česká Škoda Auto, jejíž prodej na německém trhu stoupl zhruba o dvě třetiny na více než 15 000 vozů.

Za prvních sedm měsíců letošního roku stoupl celkový prodej aut v Německu o 26,6 procenta na téměř 2,4 miliónu vozů. Německo je největším automobilovým trhem v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám